Mindfulness Koçluğu Nedir?

Pandeminin patlak verdiği dönemde, kendi kendime yoga yapabilmek için, sevgili Zeynep Aksoy’un 200 saatlik yoga eğitmenliği programına kaydolmuştum. Mindfulness kavramı ile tanışmam bu eğitim sayesinde oldu. Gördüklerim, öğrendiklerim o kadar ilgimi çekti ki, dikkatim yogadan daha fazla bu alana yöneldi. Yoga eğitmenliği programını da elbette keyifle tamamladım ancak kendi kendime yoga yapmıyorum çünkü pandemi yavaşlayınca, yogayı biriyle yapmaktan çok daha fazla keyif aldığımı fark ettim 🙂

Bir travma terapisti ve psikoterapist olan David E. Cornwell ile başladığım Mindfulness yolculuğu, kendisiyle ve farklı gruplarla yapılan onlarca saatlik çalışmalarla, Mindfulness temelli bilişsel terapi programıyla (MBCT), ve yine David’in tasarlayıp Zeynep ile birlikte sunduğu Mindfulness eğitimi ile devam etti. 1.5 yıl kadar her gün düzenli pratiklerin hayatımdaki sonuçlarını görmek gerçekten çarpıcıydı.. Değerli hocalarım David ve Banu Çeçen’in birlikte hazırladığı Breathing Mind, – nefes alan zihin – Mindfulness koçluk eğitim programını da, danışanlarıma harita yorumları sonrasında açığa çıkan konular üzerinde çalışmak isterlerse, onlara yaratıcı bir yol arkadaşlığı yapabilmek adına hayatıma dahil ettim. Bu eğitimlerin, 1 yılı aşan bir süreye yayılan staj ve mentorluk süreçlerini başarıyla tamamladım. O zamandan beri ve halen bu kadim alanın en büyük ustalarının kitapları, öğretileri ve kayıtlarıyla ve ışık hızıyla gelişen nörobilimin açığa çıkardıklarıyla her gün öğrenmeye devam ediyorum. Daha da önemlisi, kendim bu pratikleri sürekli olarak uygulayarak, kendi sinir sistemimi devamlı olarak düzenlemeye önem veriyorum. Uzun zamandır danışanlarımla sürdürdüğüm mindfulness koçluk seanslarım, bir süredir artık resmi olarak ICF onaylı Mindfulness koçluğu olarak devam ediyor.

“Gerçek sevgi dört elementten oluşur: İyilik, merhamet, neşe ve sakinlik..”
Thich Nhat Hanh

Mindfulness binlerce yıldır var olan bir pratik olsa da, son dönemde belki de en popüler olduğu zamanı yaşıyor olabilir. Neden? Çünkü ihtiyaç çok çok yüksek. Modern yaşamın getirdiği stres inanılmaz ölçüde artmış durumda ve zihinsel uyaranlara belki de en çok maruz kaldığımız, kimi dönem bu anlamda uyurken dahi dinlenemediğimiz, doğa ile ve dolayısıyla kendi doğamızla da bağlarımızın neredeyse tamamen koptuğu bir dönemdeyiz.

Nedir mindfulness peki? Yani aslında en temel tanımı aynı zamanda en yalın ve doğru ifadesi bana göre. Mindfulness dikkatin bir niteliği. “Açık, nazik, yargısız ve arkadaşça” bakabildiğiniz her durumda mindfulness mevcut demektir. Böyle bakabilmek için de, önce kendimize karşı olan dikkatimizin niteliğinin de bu yöne evrilmesi gerekir ve bu zaman alacaktır. İyi bir mindfulness koçu olmanın temelinde de, birçok farklı beceri ile birlikte, bu nitelikleri ne kadar içselleştirebilmiş olduğumuz yatıyor. Kelime olarak “kalbin mevcudiyeti” anlamına geliyor mindfulness. Zaten otomatik süreçlerden çıkabildiğimiz ölçüde ruhumuz bedenimize iniyor ve o anda mevcut olabiliyoruz tüm varlığımızla diye düşünüyorum. Bir anda öyle bir nitelikle kendi benzersiz varlığımız olarak var olabildiğimizde, yaşadığımızı hissettiğimiz anların çoğaldığını, yaşamın mucizevi şekillerde evrilmeye başladığını derinden hissediyorum.

Hayatlarımızda bir çok şeyi otomatik olarak yapıyoruz. Biraz böyle de olmak durumunda yaratılış itibariyle. Örneğin her sabah yeniden ayakkabılarımızı ilk kez görüyormuşçasına ve onların bağcıklarının ne işe yaradığını her sabah yeniden anlamaya çalışır bir halde yaşamamız mümkün değil. Sinir sistemimiz bu otomasyonlarla hayatlarımızı kolaylaştırıyor ancak, düşünceler ve duygular alanında da bu tür otoyollar var ve bunlar her zaman kolaylık sağlamıyor ve çoğu durumda bize rağmen ve aleyhimize çalışıyor. Bazen minik bir tetikle, bedeli bizler için çok ağır olabilen, tüm beden kimyamızı etkileyen sonuçlara, yargılara hızla varabiliyoruz. Ve bunlar çoğu kez gerçek dahi olmadıkları halde. Düşünceler sadece düşünceler, ve bir an öyle bir an böyleler ama öyle olduklarını bilmediğimizde, onlara inanıyoruz ve bunlar duyguları ve bedensel tepkileri tetikliyor. Bu o kadar hızlı gerçekleşiyor ki, fark edemiyoruz bile. İşte mindfulness’ın en büyük katkısı bu süreçleri tüm varlığımızla görebilir hale gelebilmemiz. Zihinsel bir netlik anı!

Zihnimiz, doğası itibariyle çok çok hızlı ve her an yeni bir şeyin peşinde olan, enerjisi çok yüksek, sabrı hiç olmayan bir küçük çocuk gibi. Mindfulness bir yönüyle de zihni disipline etmek anlamına geliyor. Zihin için hiçbir eğlencenin olmadığı bir alanda, hareketsiz ve sessiz kalmak zihnin isyan edeceği bir durum sıklıkla. Bu nedenle meditasyona başlarken, yavaş yavaş ve yapabildiğimiz kadarıyla yapmak, kendimize karşı çocuğu küstürmeden, şefkatle yaklaşmak çok önemli oluyor. Tıpkı sevecen, olgun, tecrübeli ve anlayışlı bir öğretmeni küçük bir çocuğa yaklaşımı gibi.

ICF onaylı Mindfulness Koçluk seansları, profesyonel koçluk hizmeti ile, ihtiyaç duyulan tüm yanıtların kişinin kendisinde olduğu bilincinden hareket eden mindfulness yaklaşımını ve pratiklerini birleştiriyor. Kendi içimize açık, yargısız, nazik ve arkadaşça bakabilmeyi teşvik ediyor ve açığa çıkan farkındalıklarla kendi benzersiz ifademizi bulmayı ve yaşamlarımızı neşeyle, rahatlıkla, keyifle sürdürebilmeyi kolaylaştırıyor. Bakmak istediğimiz alanlarda, benzersiz şekilde bir netlik ve farkındalık yaratıyor.

Bu süreçte birlikte çalıştığım danışanlarımın hayatlarında önemli değişimlere tanık olmanın keyfini yaşadım. Düşünceler, duygular için alan tutulduğunda, sadece açılan bu alanın dahi iyileştirici olduğunu, yalnızca görülmenin ve duyulmanın bile hayatlarımızda ne büyük farklar yarattığını bizzat gözlemledim. Birinin bizleri tamamen yargısızca, nazikçe, şefkatle ve açık olarak dinlemesi çok güçlü olabilir. Bu da günlük hayatlarımızda en yakınlarımızın bile yapamadığı bir şey doğal olarak. Herkesin bir çok kendine fikri var, yargısı var, inançları var, hatta duyduklarımız bile bunların filtresinden geçerken “açık” olmanın önemi de ortaya çıkıyor. Koçluk yaklaşımı ile birleştiğinde mindfulness çok güçlü bir etkiye sahip.

Ben, her geçen günü biraz daha farkında, kendi gerçeğimle biraz daha temasta ve her bir anda olanla barış içinde yaşamaya hayatımı adadım. Bunu, isteyen herkesin deneyimleyebilmesi ve kendi mevcudiyetlerini, anda olan her şeyi kabul içinde olarak hissedebilmelerini kolaylaştırmak için de Mindfulness Koçluk hizmetleri sunuyorum. Eğer benimle çalışmak isterseniz bana websitemden veya @astronotlar instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mindfulness arkasında ciddi bir bilimsel desteği olan, acı ile oturabilme kapasitemizi ciddi ölçüde genişletebilen, hayata ve kendimize karşı daha fazla kabul geliştirmemizi sağlayan bir disiplin. Ancak temel prensipleri itibariyle köklerimizle de çok uyumlu. Anadolu hoşgörüsü, tasavvufi bakış açısı ve insanımızın mayası ile bu temel kavramların çok daha zenginleştiğini düşünüyorum.

Söylenecek çok söz var. Bu alanla ilgili daha çok konuşmak ve anlatmak ihtiyacı oluştu. İki haftada bir yayınladığım ve göksel olayları değerlendirdiğim podcastlerde de, ayrı haftalarda mindfulness ile ilgili de yayınlar planladığımı duyurmak isterim.

Bireysel koçluk seansları, ICF’in belirlemiş olduğu etik kurallar ve mesleki standartlar içerisinde, gizlilik ilkeleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Seanslar 1 ila 1.5 saat arası sürüyor. Başlarken sürecin oturması için kendinize haftada 1 buluşmalarla, 8 haftalık bir süre vermenizi öneriyorum. Sonrasında sürecin akışına göre beraberce kararlaştırarak ilerliyoruz.

2 thoughts on “Mindfulness Koçluğu Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*